Víno si nejlépe vychutnáte ve společnosti a v dobré náladě, má jasno someliér
Víno je jeho láska, ke které Vladimíra Mlejnka přivedl před více než čtvrt stoletím kamarád. Své bohaté zkušenosti uplatňuje v Hotelu Studánka, kde se jako someliér, což je specialista na víno, stará nejenom o tyto nápoje, ale pracuje zde také jako provozní manažer. Dohlíží tedy na maximální kvalitu poskytovaných služeb. Povídali jsme si však ale především o víně.
Jak dlouho pracujete v Hotelu Studánka?
Na Studánce jsem pracoval ještě pod bývalým ředitelem Petrem Čermákem, tedy od dubna roku 2021. V současné době jsem v pozici provozního manažera. Mojí vášní je však víno, kterému se věnuji již pětadvacet let. Mám zkoušky hodnotitele vín, které jsem v roce 2003 absolvoval na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici. Samozřejmě mám i několik kurzů someliéra a pravidelně se v tomto oboru dále vzdělávám.
V hotelu jste znovuotevřeli vinárnu. Jak se jí daří?
Ano, vinárna je otevřená od 10. března letošního roku. Přijít můžete každý pátek a sobotu od 20.30 do 0.30 hodin. Každý měsíc navíc pořádáme akci Wine & Dance, na které probíhá řízená degustace vín. Máme za sebou první večery a musím říci, že se nám tento koncept zatím velmi osvědčil.
Popište podle vás nejlepší způsob, jak si vychutnat víno.
Určitě ve společnosti a v dobré náladě. Nejlepším zážitkem pro mě ale je, když se s vinařem projdu po jeho vinici, pak si spolu sedneme, popijeme a přehodnotíme vína. Říká se, že víno je lék. Podle mého známého kardiologa Milana Šamánka by měl dospělý muž každý den vypít dvě dvoudecové sklenice červeného vína a žena jednu.
Která vína ve Studánce hostům podáváte?
Hotel Studánka preferuje vína z malého vinařství od Ivo Buriana z obce Bavory v mikulovské oblasti na jižní Moravě. Víno se zde obhospodařuje na dvou hektarech vinic s produkcí asi 15 tisíc lahví ročně. Dále nabízíme i zahraniční vína, převážně z Rakouska. Máme také červená vína z Jihoafrické republiky, Itálie či Španělska.
Jakým způsobem vína v hotelu skladujete?
Vína skladujeme vleže ve specializovaných vinotékách, každá je teplotně nastavená na daný druh vína. Sekty jsou potom uskladněny v klasických lednicích.
Které jsou z vašeho pohledu nejlepší kombinace jídla a vína?
Napárovat lze v podstatě cokoli. Nejprve se ale musí připravit jídlo a k němu potom podle chuti napárovat to správné víno. Krásně to jde například s mořskými plody či různými steaky. Hůře to naopak vymýšlíme u polévek nebo těstovin a omáček. Osobně miluji pečenou husu s knedlíkem a zelím společně s lehčím červeným vínem, nejlépe rulandským modrým.